Apartur demana més control dels apartaments il'legals i proposa utilitzar l'arbitratge per resoldre

Nota de prensa, 10/12/2007

     Joaquim Mestre, president de l’entitat, assegura que una nova regulació del sector no servirà de res si no s’acompanya d’un control efectiu

 

 

Barcelona, 29 de novembre de 2007. L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) ha denunciat avui en roda de premsa la falta de control de l’administració respecte els apartaments il·legals existents a la ciutat. Els responsables de l’entitat, que representa 83 empreses del sector i 1500 apartaments, consideren que el fenomen dels apartaments il·legals s’ha de combatre com un tema d’ordre públic i no com un problema normatiu. “Les empreses del sector creiem que les administracions primer han de complir amb el que estableix el marc legal vigent abans de pensar en modificar-lo. En aquests moments ja existeix una regulació del sector, però en canvi manca control per tancar aquells apartaments que estan al marge de la llei. La experiència de Ciutat Vella ens ha demostrat que la sobre-regulació només ha servit per carregar d’obligacions inútils a aquells que ja complim la llei i, al mateix temps, augmentar la sensació d’impunitat d’aquells que ens fan competència de forma deslleial. En definitiva, acabem pagant justos per pecadors”, ha assegurat el president d’APARTUR, Joaquim Mestre.           

APARTUR ha recordat que, des de la seva fundació l’any 2003, l’associació sempre s’ha mostrat disposada a col·laborar amb les administracions, tant amb la Generalitat de Catalunya com amb el Districte de Ciutat Vella, amb qui des de fa dos any cada estiu realitza una campanya a favor del civisme. Seguint aquesta línia, Joaquim Mestre ha proposat a l’administració que notifiqui als empresaris les denúncies que es puguin generar en els  apartaments que gestionen.  “Nosaltres mateixos creiem que una llicència no és una garantia d’impunitat, sinó una responsabilitat per l’empresari. Per aquest motiu demanem a l’administració que davant la queixa de qualsevol veí, i després d’haver consultat al registre de la Generalitat si l’apartament està o no registrat, la notifiqui a l’empresari”, ha explicat Mestre.

APARTUR demana a l’administració que actuí amb contundència davant de la queixa de qualsevol veí per un apartament il·legal ja que és la seva obligació i té els mitjans per a verificar la legalitat de l’activitat i imposar sancions, fiscals, policials o judicials. En cas de tractar-se d’un gestor autoritzat, APARTUR proposa debatre aquests conflictes veïnals a través de l’arbitratge. Es tractaria que veïns i empresaris es poguessin reunir en una taula per verificar i, en el seu cas discutir, els problemes que puguin existir en una comunitat. L’administració seguiria l’evolució del procés i, en cas de no arribar a un acord satisfactori entre les dues part implicades, el conflicte es tractaria al Tribunal Arbitral de Barcelona. 

D’altra banda, APARTUR considera que ja es hora que les autoritats turístiques actuïn en pro del turisme, i de les figures reglades que conformen el mercat, com són els apartaments turístics, tant des de la promoció i el suport de la figura d’apartament turístic, com amb campanyes convidant als clients potencials a verificar que el seu allotjament ofereix totes les garanties, és a dir, que està inclòs al registre d’empreses turístiques. El sector d’apartaments turístics de Barcelona ha volgut deixar clar el perill que representa per a tots els actors implicats la imatge de descontrol que les administracions ofereixen si no promouen el sector reglat (deixant automàticament al marge els establiments no turístics), que es l’únic que ofereix garanties i emparament al consumidor en cas d’incompliments del servei. 

Finalment, APARTUR també ha recordat que, com qualsevol capital Europea, Barcelona necessita aquest tipus de modalitat d’allotjament, ideal per famílies, grups d’amics o homes de negocis que, per uns dies o un període curt de temps, busquen un allotjament que els permeti integrar-se a la ciutat com un barceloní més. En definitiva, un tipus de turista que reactiva el comerç de proximitat i s’interessa per la vida i les costums locals.   

Members area