Ciutat Vella rastreja carrers i Internet a la recerca d'uns 1.500 apartaments turístics il.legals

Resumen de prensa, 20/12/2005

El districte ha contractat un equip d'inspectors dedicat exclusivament a detectar-los per clausurar-los

 

EL PUNT. MARIONA SÒRIA. Barcelona

Ciutat Vella ha declarat la guerra als apartaments turístics il•legals, que ja han generat una quarantena de denúncies veïnals per molèsties. Segons càlculs del cos d'inspectors del districte, al centre de Barcelona operen uns 1.500 d'aquests pisos de lloguer per dies per a turistes sense cap tipus de llicència. Els tècnics municipals estan rastrejant, a través d'Internet i pels anuncis als balcons, tot el districte a la recerca d'aquesta activitat il•legal. A més, els 831 apartaments que sí que estan inscrits a la llista de la Generalitat hauran de canviar la seva llicència abans que s'acabi el 2006 si no volen ser clausurats. Ahir el regidor de Ciutat Vella, Carles Martí, va defensar la prohibició d'habilitar cap plaça més per als turistes al districte «per conservar el teixit veïnal».

Al juliol, el districte de Ciutat Vella va decretar que no atorgaria cap llicència més d'allotjament turístic de qualsevol tipus, tant d'hotel com d'apartaments de lloguer per dies. «El desequilibri entre les places hoteleres i les d'habitatge feia perillar el teixit veïnal», va justificar ahir el regidor del districte, Carles Martí, que es va refermar en aquesta decisió. Ara el setge als apartaments il•legals ha augmentat. Són pisos que, amb condicions o sense, passen a servir d'allotjament per a turistes i es lloguen per dies. El districte ha posat en marxa un grup d'inspectors dedicats exclusivament a detectar-los.

Els tècnics municipals, contractats expressament per fer aquesta tasca, han començat pels casos més flagrants: aquells que ja tenen alguna denúncia de veïns perquè els seus inquilins causen molèsties. Són 40 casos, segons el director de Serveis Tècnics del districte, Helio Lozano. Els inspectors han rastrejat Internet buscant els anuncis d'aquest tipus de locals, ja que la gran majoria hi capta els clients a través d'aquest mitjà. També han recorregut els carrers de Ciutat Vella buscant cartells que els anuncïin, una pràctica il•legal segons les normes sobre paisatge urbà de la ciutat. A través d'aquest mecanisme, i només amb el 15% del territori rastrejat, els tècnics han fet una projecció. Dels 243 apartaments trobats, 212 no ténen llicència de cap tipus ni estan registrats. I això vol dir que, més o menys, podrien haver-hi uns 1.500 apartaments il•legals a Ciutat Vella.

 

 

Entre dues administracions

Aquest tipus d'establiment turístic ha proliferat com bolets en els últims anys a Barcelona. Però Ciutat Vella ho pateix especialment ja que, segons dades del sector, aquest districte té un 85% d'apartaments turístics que existeixen a la ciutat. La manca d'una reglamentació exhaustiva sobre el seu funcionament i els requisits que han de tenir -la Generalitat, l'organisme competent, encara està preparant una normativa- ha fet que el districte de Ciutat Vella s'hagi avançat i des del mes de juliol, quan el districte va aprovar el pla d'usos, n'hagi prohibit l'obertura. De fet, l'Ajuntament, a través dels districtes, pot optar per restringir l'obertura de locals turístics en el seu àmbit. Però això no ha impedit que, en aquest districte, n'hi hagi 831 d'inscrits al Departament de Comerç, Consum i Turisme de la Generalitat. Aquests, que es van legalitzar abans que el pla d'usos del districte en restringís l'obertura, també hauran de passar pel sedàs de l'Ajuntament ja que els seus propietaris hauran de tramitar un canvi de la llicència. Si ara operen amb una llicència d'habitatge, hauran d'obtenir la llicència de residència i ho hauran de fer abans que s'acabi l'any 2006. Això sí: tindran totes les facilitats per convertir-se, una altra vegada, en habitatge quan vulguin.

 

Pacte de no-agressió amb els empresaris

 

 

L'equilibri entre l'existència dels apartaments turístics i els veïns de Ciutat Vella és molt delicat. Per això, districte i empresaris del sector -agrupats sota el nom d'Apartur- han signat un acord de col•laboració per a «la correcta convivència dels apartaments turístics amb la resta de tipologies d'immobles del districte de Ciutat Vella i, en especial, amb els seus veïns». Un dels cavalls de batalla tant de l'administració com dels empresaris és l'alt grau d'intrusisme que hi ha en aquest sector. Per això, les dues parts també s'han compromès a «posar en pràctica els instrumets per evitar el desenvolupament d'activitats d'allotjament en instal•lacions no autoritzades i que no ofereixen els nivells de serveis requerits per un sector turístic de qualitat». «N'hi ha que, només d'entrar per la porta, ja ho saps que són il•legals i que no compleixen cap requisit».

Però no tot és tan pacífic entre ambdues parts. Ahir, durant la presentació de la iniciativa del districte, el president d'aquesta associació, Joaquim Mestre, va lamentar que Ciutat Vella -el primer destí dels turistes- s'hagi blindat a l'obertura d'aquests pisos, i va deixar anar, davant del regidor, que el sector espera que en algun moment es flexibilitzi la norma. Carles Martí, que no va dubtar a reiterar els objectius de la restricció -«mantenir un equibri acurat entre l'oferta hotelera i el teixit veïnal»-, va deixar una porta oberta a l'esperança del sector: «D'aquí a quatre anys, quan es revisi el pla d'usos, podrem fer una valoració de com ha anat.»

Ara, si els apartaments il•legals denunciats no cessen la seva activitat, seran multats. I si hi persisteixen, podrien ser denunciats als jutjats per desobediència.

 

CARLES MARTÍ

REGIDOR DE CIUTAT VELLA

«Si algun empresari va a la Generalitat a inscriure un apartament turístic situat a Ciutat Vella li diran que no ho pot fer» «Aquest és un acte de prevenció. Som conscients que la funció turística d'un apartament és molt més rendible que fer un habitatge. Però per això no podem permetre perdre el teixit veïnal, perquè deixaríem de ser la zona més atractiva de Barcelona»

 

APARTAMENTS

 

A Ciutat Vella

 

Més de 2.300 

Inscrits a la Generalitat

 

831, de 6 operadors diferents 

Il•legals

 

Uns 1.500       

Denúncies acumulades

 

40 per sorolls o molèsties als veïns

 

Sistemes de detecció

 

A través d'Internet A través de cartells als balcons      

Requisits per regularitzar-se

 

Estar inscrit al Departament de Comerç, Consum i Turisme de la Generalitat abans del 2 de juliol del 2005 Sol•licitar un canvi de llicència al districte     

Data límit per regularitzar-se

 

Abans del 31 de gener del 2006         

 

 

Members area