Ciutat Vella té 1.500 pisos il.legals per a turistes

Resumen de prensa, 20/12/2005

L’AVUI - C.S.

L'Ajuntament de Barcelona calcula que al districte de Ciutat Vella funcionen il·legalment 1.500 apartaments per a turistes. El cens municipal iniciat aquest any n'ha detectat ja 831 de legals que han començat a tramitar la llicència, mentre que la repassada de les ofertes per Internet i en anuncis al carrer xifra en 1.500 les habitacions que escapen del control municipal.

La regulació dels apartaments turístics de Ciutat Vella no va entrar en vigor fins al juliol passat, quan el pla d'usos del districte en va prohibir inaugurar-ne més si no s'hi destinava tot un bloc d'habitatges o si algun dels pisos del bloc implicat era d'ús residencial.

En espera de la legislació catalana que prepara el govern, el districte inventaria l'abast d'aquest negoci. Fins a 831 ja han començat a legalitzar-se, i la meitat han acabat el procés administratiu. Tots els establiments disposen de marge fins al 31 de desembre del 2006.

La revisió del cens només ha abastat el 15% dels apartaments del districte, però l'extrapolació fa pensar als tècnics "que n'hi ha 1.500", va avançar el regidor Carles Martí. En aquesta revisió per adequar els locals a les normatives per a espais públics, es prioritzen els controls als edificis on s'han rebut queixes veïnals. S'han sancionat 40 apartaments per insalubritat o sorolls.

El problema dels apartaments és que la majoria s'ubiquen en escales amb veïns i generen molèsties. Bona part van sorgir aprofitant la alegalitat d'aquests allotjaments, no previstos en cap normativa. L'associació d'apartaments està d'acord a lluitar contra la il·legalitat, però alerta que "només allotgem un 1% de turistes del barri", va advertir Joaquim Mestre.

 

Members area