Els apartaments turístics de Barcelona es consoliden com una opció de turisme familiar

Nota de Premsa, 15/06/2010

Un estudi d’activitat elaborat per l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona revela que el parc d’apartaments turístics a la ciutat va augmentar l’any passat en un 6% fins superar els 2.650 apartaments.  

L’ocupació mitja va disminuir un 6% però varen augmentar les estades fins els 4,36 dies de mitja. En l’apartat de tarifes, el 2009 va deixar un preu mig per persona i nit de 29,08 euros i per persona i estada de 126,80 euros.

El perfil de turista que escull aquesta modalitat d’allotjament procedeix de la Unió Europea, viatja amb la família, té un alt nivell adquisitiu i té entre 30 i 50 anys 

L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) presenta un estudi sobre l’activitat dels apartaments turístics a la ciutat de Barcelona durant l’any 2009. L’informe revela que el parc d’apartaments turístics a la ciutat va augmentar l’any passat en un 6% fins superar els 2.650 apartaments.  

Aquest augment de places i l’inici de la crisi econòmica van provocar un descens del 6% en l’ocupació mitjana, arribant a registrar una mitja del 57% d’ocupació anual. Al 2009, en canvi, va augmentar la durada de les estades a la ciutat condal, que van passar de 3,9 a 4,36 dies de mitja. APARTUR observa reserves més llargues en funció del període de vacances (estiu, nadal) i certifica que les estades del mesos de juny, juliol i agost de l’any passat van arribar fins els 6,33 dies de mitja. 

En l’apartat de tarifes, el 2009 va deixar un preu mig per persona i nit de 29,08 euros i per persona i estada de 126,80 euros. El preu mig per nit i apartament es va situar en 95,41 euros. Destaca que per tipologies d’apartaments, l’ocupació ha baixat en tots els tipus d’apartaments excepte en els estudis on va augmentar en un 7%. 

El preu mig de la reserva va baixar tan en temporada alta –on va passar de 565,70 a 465 euros- com en temporada baixa –de 465,9 a 359 euros -. L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) explica aquesta baixada, especialment en temporada baixa, per la desaparició d’esdeveniments importants que es celebraven a la ciutat com ara per exemple la Bread&Butter i que feien omplir els apartaments. 

Perfil de l’usuari

El perfil de turista que escull els apartaments turístics com a modalitat d’allotjament és un turista procedent d’algun país de la Unió Europea, que viatja amb tota la família, amb un alt nivell adquisitiu i que té entre 30 i 50 anys.  

El tipus de clients que s’allotgen en un apartament turístic durant la seva estada es preferentment familiar (40,53%) i de parella (24,34%). Tot i així, en aquets últim any destaca l’augment del 12% de clients que afirmen venir en viatge familiar i, per contra, disminueixen en més d’un 6% les parelles que s’allotgen en un apartaments durant la seva estada a la ciutat. 

Per procedència el mercat europeu segueix sent la principal font tot i que hi ha hagut un important descens de turistes anglesos i irlandesos pel canvi de divisa i la crisi econòmica. 

Distribució d’apartaments per barris

El mapa dels apartaments turístics de Barcelona es concentra sobre tot al voltant del casc antic de la ciutat, a l’Eixample i al barri de Gràcia. Ciutat Vella és l’únic districte de la ciutat on el 2009 van disminuir el nombre d’apartaments turístics. Per contra, és especialment significatiu el creixement a barris com Sant Martí, Sant i Sarrià. 

Amb les dades d’aquest estudi a la mà, el president d’APARTUR, David Riba, afirma que “el 2009 ha estat un any caracteritzat per 3 importants aspectes: l’ajustament a la crisi, tant en preus com en contenció del creixement de l’oferta, la descentralització de l’oferta, en barris perifèrics de la ciutat i el turisme familiar s’ha consolidat i ha anat compensant la menor demanda”.

Members area