Els apartaments turístics denuncien que l’Ajuntament de BCN ofega el sector amb una moratòria precipitada

19/05/2014

El sector dels apartaments turístics s’uneix per reclamar a l’Ajuntament de Barcelona que faci marxa enrere en la suspensió cautelar de llicències d’un any per a pisos d’ús turístic. Consideren que és arbitrària i precipitada i li retreuen manca de diàleg a l’hora de regular el sector.

El fet que no s’hagi comunicat amb antelació la decisió d’aplicar aquesta moratòria afecta als propietaris que estaven iniciant l’activitat –majoritàriament petites i mitjanes empreses– i se’ls condemna a la ruïna. La precipitació en l’aprovació de la moratòria els ofega i afecta negativament a la credibilitat institucional i contribueix a augmentar encara més la sensació d’inseguretat jurídica en què viu el sector. 

Una altra de les principals queixes és que la moratòria només afecta a apartaments, deixant de banda altres tipus d’allotjaments com albergs o hostals, que per la seva tipologia podrien considerar-se també focus de debat. En aquest sentit, APARTUR (Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona, FEDERATUR (Federació Catalana d’Apartaments Turístics) i FEVITUR (Federación Española de Asociaciones de Viviendas y Apartamentos Turísticos) mostren també la seva preocupació pel fet que la moratòria pugui venir seguida d’una nova imposició per part de l’Ajuntament de Barcelona per al reagrupament d’apartaments turístics en edificis únics, destruint el concepte d’apartament turístic i transformant aquesta activitat en veritables aparthotels. Segons els responsables de les associacions d’apartaments turístics, aquesta mesura obligarà a moltes famílies a abandonar el sector davant la impossibilitat de fer front a les importants inversions que suposaria acollir-se a aquest nou marc legal.

Els habitatges d’ús turístic defensen que l’actual marc normatiu ja és prou clar i estable, garantint les obligacions del sector a l’hora que dota a l’administració i a les comunitats de veïns de les eines necessàries per tenir control sobre l’activitat. Les associacions empresarials aposten perquè hi hagi aquesta regulació i control que minimitzi els possibles inconvenients de l’activitat, però rebutgen mesures com l’aprovada per l’Ajuntament perquè impedeix que un gran nombre de famílies barcelonines puguin continuar guanyant-se la vida. APARTUR, FEVITUR i FEDERATUR apunten que Barcelona està sortint més ben parada de la crisi que altres ciutats gràcies, en part, a la força del turisme. En aquest sentit, està demostrat que els visitants que s’allotgen en apartaments  fan molta més despesa en el petit comerç de proximitat que els clients d’altra modalitat d’allotjament.

 

Incentivarà encara més l’activitat il·legal

Pels presidents de totes tres associacions, David Riba (APARTUR), Lluís Torrent (FEDERATUR) i Pablo Zubicaray (FEVITUR) aquesta mesura no ajudarà a lluitar contra l’activitat il·legal ja que “com demostra l’exemple de Ciutat Vella, imposar normes excessivament restrictives o directament d’impossible compliment només provoca precarietat, falta de transparència i economia submergida”.

A més, no entenen que el fet que hi hagi hagut un augment d’altes pugui ser motiu de suspensió. “L’augment demostra la voluntat inequívoca del sector de voler complir amb les normes, assumir obligacions i voler declarar ingressos. I si no s’ha fet abans és perquè fins fa poc no hi havia un marc legal clar on acollir-se”. La demanda d’habitatges d’ús turístic és una tendència cada cop més present a nivell mundial i Barcelona no pot quedar exclosa. Segons estimacions del sector, un 23% dels turistes que opten pels apartaments turístics en les seves estades a Barcelona, escollirien una altre ciutat en cas de no poder allotjar-se en aquests.

Members area