Els HUTs de BCN recuperen nivells de 2017 però la patronal alerta del context d’incertesa pels factors de risc que viu el sector

La temporada d'estiu es tanca als apartaments turístics de la ciutat amb una ocupació mitjana del 89,8% Després d’un 2018 molt complex, l’ocupació creix un 4,6%, els nou primers mesos de l’any APARTUR veu com una amenaça l’augment de la taxa turística,, 03/10/2019

L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) tanca la temporada turística amb un gust agredolç. La bonança de les dades contrasta, segons la patronal, amb el context d’incertesa tant a nivell local com internacional.

En xifres, la temporada d'estiu (juny a setembre) s'ha tancat amb una ocupació mitjana als habitatges d’ús turístic (HUTs) de Barcelona del 89,9%. La patronal assegura que després d’un 2018 molt complex, la bona marxa del sector aquest 2019 ha permès recuperar nivells de 2017. Durant els nou primers mesos de l’any, l’ocupació en aquesta modalitat d'allotjament turístic ha crescut un 4,6%, arribant a pics de fins al 91% d’ocupació a l’agost. La mitjana d’ocupació de gener a setembre ha estat del 84,1%, respecte el 79,5% de l’any passat. En quant a la durada de l'estada, els turistes que s'allotgen en HUTs dormen a la ciutat una mitjana de 4,5 nits.

Tot i l’optimisme que desprenen les dades, des d’APARTUR es fa una crida a la prudència. El 2018 ja hi va haver una sotragada i en els pròxims mesos les diferents crisis obertes que afecten al sector podrien acabar tenint també un impacte negatiu a curt termini. Un dels factors que més preocupa al president de la patronal, Enrique Alcántara, és la proposta d’augment de la taxa turística -seria la segona pujada en dos anys-, que restaria competitivitat al sector: “Incrementar la taxa significaria augmentar injustament la pressió fiscal d’aquest tipus d’allotjament, perjudicant la nostra competència respecte les més de 9.000 habitacions il·legals”. Sense sortir de Barcelona, els problemes de seguretat que han aflorat en els darrers mesos també poden tenir un impacte negatiu en el sector. Aquesta temporada, l’augment de robatoris no s’ha traduït en un increment de les cancel·lacions, però des d’APARTUR es reclamen solucions urgents al problema per evitar problemes a futur, tant pel que fa a la imatge de la ciutat com pel seu desenvolupament econòmic.

En l’àmbit internacional, APARTUR veu amb preocupació l’impacte que puguin tenir en els pròxims mesos l'adéu de Ryanair a Girona o el Brexit.. Alcántara avisa que si el tancament de la base de Ryanair a Girona suposa també la reducció o supressió total de vols de la companyia, l’impacte sobre Barcelona seria important: “Aquest aeroport també és una porta d'entrada des d'Europa”.

Finalment, en relació a la crisi política del Brexit, APARTUR avisa de la importància del visitant britànic per a Barcelona, ja que actualment és un dels principals mercats emissors a Europa, juntament amb França i Itàlia.

Members area