La facturació dels habitatges d’ús turístic legals de Barcelona decau un 2’9% el 2018, malgrat l’augment de les pernoctacions

La taxa d’ocupació dels HUTs creix del 76’61% al 77’95%, però la baixada de preus del 4,6% repercuteix negativament en els resultats econòmics del sector. Les expectatives per al 2019 són positives, considerant les bones dades de facturació de l’últim tri, 31/01/2019

El sector dels habitatges d’ús turístic legals (HUTs) de la província de Barcelona va viure un 2018 complicat, amb una facturació un 2’9% inferior a la del 2017, que havia estat un gran any en recaptació. Segons ha detallat Enrique Alcántara, president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), el primer trimestre del 2018 va ser particularment negatiu, en consonància amb els mesos finals de 2017 marcats per la inestabilitat política a Catalunya. Les bones dades de facturació no es van produir fins a l’últim trimestre de l’any, posant de manifest les dificultats viscudes pel sector, que té en canvi bones perspectives de recuperació per al 2019. Pel que fa a la taxa d’ocupació dels allotjaments turístics, APARTUR ha ressaltat el creixement que es va produir el 2018, ja que es va passar del 76’61% (amb 10.744.368 pernoctacions) al 77’95% (amb 10.932.300 pernoctacions). Aquests percentatges, que contrasten amb la davallada de la facturació, s’expliquen per la baixada de preus dels HUTs d’un 4,6% per compensar la pèrdua puntual de demanda turística de Barcelona.

El president d’APARTUR també ha ressaltat que els habitatges d’ús turístic legals de la província de Barcelona van generar durant el 2018 uns 9 milions d’euros en concepte de taxa turística. Aquesta aportació econòmica (cada persona paga 2’25 euros per cada nit en la que s’allotja en un HUT de Barcelona, mentre que la xifra és de 0’90 euros a la resta de Catalunya) contribueix, en paraules d’Enrique Alcántara, a fomentar “un turisme responsable”. Malgrat això, el president d’APARTUR ha reclamat a l’Ajuntament de Barcelona que el seu sector pugui participar activament en les decisions sobre la destinació dels ingressos generats per la taxa turística. En aquest sentit, Alcántara ha fet una crida a la col·laboració de tots els agents privats implicats en el turisme per tal de treballar conjuntament i oferir propostes al Govern municipal amb retorn a la ciutadania. 

En la mateixa línia, el president d’APARTUR ha volgut ressaltar que els habitatges d’ús turístic legals ja representen el 33% dels llits disponibles a la capital catalana i que, per tant, creu que l’associació hauria de tenir veu i vot de forma més significativa a Turisme de Barcelona, per tal de poder incidir en el model turístic de la ciutat.

Members area