L’augment dels preus del lloguer a Barcelona no és culpa dels HUT

01/02/2016
L’augment dels preus del lloguer a Barcelona no és culpa dels HUT

Davant de recents informacions respecte d’un augment del preu dels lloguers per sobre del 15 % a la ciutat, l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) vol recordar a mitjans de comunicació, empreses i administracions que no es pot establir cap relació directa entre aquesta pujada i l’activitat dels pisos turístics, segons confirmen tant les dades objectives del Departament d’Estadística de l’Ajuntament de Barcelona com una rigorosa anàlisi del mercat.

Entre 2008 i 2014 els preus dels lloguers han caigut de forma continuada i significativa a tots els districtes de la ciutat, mentre el nombre de HUT operatius ha anat creixent de forma sostinguda. D’altra banda, des de la moratòria i prohibició de concedir noves llicències HUT a tota Barcelona, a mitjan 2014, els preus dels lloguers s’han començat a recuperar, disparant-se a l’any 2015.

És molt significatiu que un districte com Ciutat Vella, on no es concedeixen noves llicències HUT des del 2005 (fa més de 10 anys), ha seguit exactament la mateixa evolució de preus que la resta de la ciutat en general i els seus barris en particular (tinguin aquests molts o pocs HUT).

De la mateixa manera que abans 9.606 HUT no van ser la causa de la baixada d’un 16 % dels preus en un parc de 830.000 habitatges com té Barcelona, no són ara la causa de l’augment d’un 15 %”, assenyala el president d’APARTUR, Enrique Alcántara.

APARTUR demana el màxim rigor a l’hora d’analitzar dades i prendre decisions

En aquest moment que alguns fan tant soroll contra el turisme, APARTUR demana el màxim rigor a l’hora d’analitzar dades i prendre decisions a fi de no causar greus perjudicis a desenes d’empreses i professionals i, en definitiva, a la pròpia ciutat de Barcelona: “Hem de regular cercant l’equilibri entre la qualitat de la vida dels ciutadans i del seu espai públic, d’una banda, i d’altra la seguretat jurídica d’un sector estratègic que genera milers de llocs de treball a Barcelona, paga impostos i és clau per a la recuperació econòmica de la ciutat”, afegeix el president d’APARTUr.

“És necessari –conclou Alcántara- planificar i desenvolupar d’una vegada per totes un bon programa d’habitatge social que garanteixi l’accés a l’habitatge als menys afavorits, independentment del cicle econòmic en que es trobi el mercat immobiliari. Això és una tasca que ha de liderar l’Administració, sobre la base d’una anàlisi rigorosa de la situació, amb mesures realistes, allunyades del populisme, i que comptin amb la complicitat de la resta de la societat.”

En aquest sentit, Alcántara posa com a exemple la proposta d’APARTUR de destinar la major part de la recaptació de la taxa turística generada pels HUT de Barcelona a finançar polítiques d’accés a l’habitatge.

Members area