L’augment de l’oferta fa que caigui l’ocupació i el preu per nit dels apartaments turístics de Barcelona

APARTUR El mes de setembre va tancar amb una ocupació del 67%, 10 punts menys que el mateix període de 2011, segons una enquesta d’APARTUR, 03/02/2012

Barcelona, 03 de febrer de 2012.– Els apartaments turístics de Barcelona estan més buits que l’any passat des de fa cinc mesos. Això indica l’enquesta d’ocupació de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), que situa en un 67,33% l’ocupació dels habitatges destinats a turistes durant el mes de setembre davant del 76,40% registrat al mateix període de l’any passat. És la caiguda més gran registrada aquest 2012. Aquest descens continuat agreuja la preocupació del sector per la sobreoferta d’habitatges turístics. “De seguir aquesta tendència, no només es produirà encara més tensió a la baixa en els preus, sinó que la rendibilitat es veurà molt afectada”, adverteix el portaveu d’ APARTUR, Franck Granados.

Baixada continuada

Les dades l’enquesta realitzada per APARTUR del mes de setembre, basades en més de 1.700 apartaments de la capital catalana, indiquen una baixada interanual de quasi 10 punts percentuals i un preu mig per persona i per nit de 37,40€. Aquesta dinàmica negativa “persistent” i “preocupant” en l’ocupació del apartaments turístics es repeteix des del mes de maig de 2012. Però les dades registrades en el mes setembre ha augmentat el neguit entre els professionals del sector ja que és la caiguda més gran en el que va d’any.

Els dos únics mesos on s’ha registrat un lleuger increment de la demanda han estat els de febrer i abril —tres i dos punts respectivament-.

Sobreoferta

Malgrat que Barcelona té un nombre de visitants que es manté, consolida o incrementa, “l'augment de la oferta es molt més ràpida que el de la demanda, i és per això que es produeix una davallada en la ocupació”, explica el portaveu Granados. Segons les dades de què disposa APARTUR, hi ha hagut un augment molt important de llicències d'apartaments en els 6 primers mesos de l'any 2012.

APARTUR

La filosofia i màxim objectiu de l’entitat és representar i aglutinar tots els seus afiliats, contribuint a la defensa i a la promoció dels seus interessos professionals, laborals, econòmics, socials i culturals. Permet una posició conjunta, amb un diàleg permanent i constructiu amb els organismes públics, tant des del punt de vista estratègic i de normativa i regulació del sector, com d’altres temes relacionats, com la promoció de Barcelona o la seguretat dels turistes. L’associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) està formada per més de 120 empreses associades, totes explotadores d’apartaments turístics, que són pràcticament totes les empreses d’un sector amb una oferta al voltant de 4.000 apartaments.

L’associació considera que l’apartament turístic contribueix a un model de turisme no massiu, amb una clientela que cerca un coneixement profund de l’entorn i difon una imatge de proximitat real de Barcelona als països d’origen. L’apartament turístic reglat aporta garanties al consumidor i a la societat, quant a bona gestió d’aquesta oferta d’allotjament. El sector genera beneficis als petits establiments comercials urbans, contribueix a la millora i renovació de les estructures. Per això, l’Associació defensa una regulació dels apartaments turístics per garantir la qualitat dels serveis i l’excel·lència en la gestió.

Members area