Les associacions d’apartaments turístics estudien denunciar la Generalitat si aprova l’augment de la taxa turística únicament a la seva activitat

L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona i la Federació Catalana d’Apartaments Turístics posen en dubte la legalitat de la mesura “discriminatòria i sense sentit” que negocia el Govern i que equipara els apartaments turístics als hotels de luxe , 11/11/2016

L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) i la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (FEDERATUR) rebutgen la proposta de nous impostos que negocia el Govern de la Generalitat de Catalunya, i que preveu apujar la taxa turística únicament pels habitatges d’ús turístic. L’augment proposat a Barcelona és, segons ha sabut APARTUR, dels 0,65 euros actuals fins a 2,25 euros per persona i nit (més d’un 200%). A la resta del país, es doblaria la taxa, passant de 0,45 a 0,90 euros. De forma inexplicable això equipararia a Barcelona, fiscalment, els turistes que pernocten a pisos turístics i a hotels de luxe, vulnerant qualsevol principi de proporcionalitat i progressivitat. Si la iniciativa acaba tirant endavant, APARTUR i FEDERATUR portaran el cas davant els tribunals i demanarà responsabilitats patrimonials a la Generalitat.

Per Enrique Alcántara, president d’APARTUR, “estem davant d’una mesura sense sentit que va en contra del turisme familiar. No té cap lògica que es faci pagar a una família de turistes com si fossin turistes de luxe”. Amb aquest augment la taxa turística passaria a representar més del 10% del preu de l’estada en un HUT mentre que pel turista que s’allotja en un hotel de luxe no canvia i suposa menys d’un 1% del cost de la seva estada. En paraules d’Alcántara, “es grava al que menys té i se li exigeix el mateix que un turista de gran luxe. És un atac en tota regla a les famílies de turistes modestes que visiten la ciutat de Barcelona”. En aquest sentit, les patronals dels apartaments turístics sol·licitaran el dictamen previ de l’Autoritat Catalana de la Competència per veure si la mesura s’adequa a la legislació vigent.

Lluis Torrent, president de FEDERATUR titlla aquest augment de “desproporcionat, injustificat i totalment arbitrari” i recorda al Govern que es va comprometre a dialogar amb el sector per no tirar endavant una mesura d’aquesta envergadura sense consens i no apujar impostos. Per Torrent estem davant d’una “absoluta bogeria” i, el que és pitjor, “una discriminació més vers els pisos turístics legals davant els il·legals, que afavorirà encara més l’economia submergida al sector”.

 

 

Members area