Federatur lamenta començar la temporada estiuenca amb una legislació que considera incompleta, confu

Nota de Premsa, 27/05/2008

La Federació Catalana d'Apartaments Turístics demana una regulació integral, consensuada i raonable tots els aspectes i subjectes que intervenen en el sector dels apartaments turístics

Denuncien que no haver posat el sector sota la tutela de les empreses explotadores d’apartaments turístics és un retrocés que vulnera la protecció al consumidor i les garanties de professionalització que fins ara existien

Federatur reclama que un sector que engloba fins el 77% de les places d’allotjament a Catalunya ha de quedar emmarcat dins d’uns drets i deures bàsics dels actors implicats

La Federació Catalana d’Apartaments Turístics (FEDERATUR), que representa a més de 395 empreses d’aquest sector turístic i aglutina al voltant de 22.500 apartaments i uns 115.000 llits, ha denunciat avui en roda de premsa el perill de caos i desregulació que pot comportar al sector les noves mesures introduïdes per la Generalitat en la nova regulació de l’ús turístics dels habitatges.

La Federació Catalana d’Apartaments Turístics ha volgut deixar clar que fa temps que reclama a l’administració catalana una millora de la regulació dels apartaments turístics per acabar amb l’intrusisme al sector i potenciar la qualitat de l’allotjament ofert als clients que visiten Catalunya.

En aquets sentit, Lluís Torrent, president de Federatur, ha declarat que celebren que l’Administració finalment hagi donat mostres de la seva voluntat de legislar. “La forma escollida, però, no la podem valorar positivament ja que no n’hi ha prou. La mesura, a banda de no haver estat consensuada amb el sector, és incompleta, confusa, ineficient i contraproduent”.

Federatur qualifica la legislació d’incompleta ja que, tot i servir per augmentar el control dels apartaments, no dona resposta a molts dels altres reptes que es plantegen al sector. “La nova regulació que ha imposat el Departament de Turisme crea un vuit legal pels operadors, ja que no diu res de les empreses explotadores dels habitatges d’ús turístics, i pels usuaris, ja que no estableix quins són els seus drets i obligacions”.

També es qualifica de confusa, que ja que no s’ha previst un règim transitori d’aplicació i com a  conseqüència des del passat 10 d’abril en teoria és obligatori disposar d’una llicència municipal d’activitat que la gran majoria desconeixen i en els casos que sí la coneixen han d’improvisar-la, fet que ha desconcertat als professionals del sector i als municipis. Des de Federatur consideren que això es fruit de la improvisació i de la falta de participació de les parts implicades.  Creuen que la mesura normativa no resoldrà els problemes, que són necessaris més recursos econòmics i una voluntat més clara i que “la mesura pot arribar a ser contraproduent ja que en comptes de recolzar al sector, millorar la seva competitivitat i assegurar al qualitat del servei als usuaris finals, se l’està perjudicant”

Per tots aquests motius, Federatur ha volgut expressar públicament el malestar del sector i els problemes tècnics que està comportant a tots els actors implicats. “A banda del nostre descontentament, afirma Lluís Torrent, el més greu, es potser que es vulneren els molts avanços obtinguts en matèria de protecció del consumidor i professionalització del sector.”

En aquest sentit, FEDERATUR recorda que per la protecció del consumidor, hi ha un seguit d’obligacions per a les empreses explotadores d’apartaments turístics com ara de disposar d’oficines obertes al públic, de tenir fulls de reclamació a disposició del usuari, que les gestores han de dipositar uns avals, etc...Pel que fa la professionalització del sector, està clar que les empreses explotadores d’apartaments turístics son la figura predilecte per tal de que la gestió de l’arrendament turístic tingui garanties .

En aquest sentit fa temps per exemple que s’està reclamant a l’administració turística un sistema de classificació que pugui ser homologat a nivell europeu, i, en tot cas, entrar en un cercle virtuós per a la millora de l’oferta i la demanda.

La Federació Catalana d’Apartaments Turístics demana que es faci una resolució integral, consensuada i raonable per tots els aspectes i subjectes que intervenen en el sector dels apartaments turístics/habitatges d’ús turístics. Reivindica, com a complement necessari de les llicències d’activitat municipals, la obligatorietat de que hi hagi un titular de l’activitat clarament identificat a turisme i que garanteixi la qualitat i professionalitat del servei d’allotjament, alhora que s’estableixi, amb caràcter normatiu, els deures i drets per tots els actors implicats.

Com a conclusió, resumia Torrent, “pensem que un sector que podria representar fins el 77% de les places d’allotjament a Catalunya ha d’estar realment recolzat i potenciat per l’Administració competent. Això vol dir, entre d’altres coses,estar ben regulat i en mans dels professionals del turisme. I nosaltres creiem que la solució concreta és ben senzilla, doncs ja existeix la figura adient des de fa més de 10 anys”.

Members area