Un estudi revela que els pisos turístics no tenen cap incidència en la pujada de preus del lloguer a Barcelona

Un estudi de la consultora InAtlas encarregat per l'Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) revela que l'oferta d'habitatge d'ús turístic no té cap impacte en la bombolla de preus del lloguer residencial a la ciutat de Barcelona. L'estudi assenyala com a principals factors d'aquesta pujada de preus l'increment d'una demanda qualificada fruit de la recuperació econòmica —l'atur ha experimentat un decreixement directament proporcional a l'augment del preu del lloguer—; el desplaçament de l'oferta de l'habitatge cap a la venda així com la modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU). En aquest sentit, l’any 2013 es va reduir de 5 a 3 anys la durada mínima dels contractes de lloguer residencial, que implica una major rotació dels habitatges i, per tant, un creixement més ràpid dels preus.
A més, segons les dades de l'estudi, durant els anys en que més ha crescut el preu del lloguer a Barcelona, el nombre de pisos turístics a la ciutat ha caigut en un 3,26%. Entre 2014 i 2016 han tancat 1.076 pisos turístics gràcies a les inspeccions impulsades per l'Ajuntament de Barcelona i la col·laboració del sector legal i regulat. D'aquest miler d'apartaments 276 eren a Ciutat Vella i 298 a l’Eixample.
D'altra banda, l'estudi també recorda que en aquests anys també ha crescut el nombre d'habitants a la ciutat en més de 15.500 persones, de les quals un 15% són estrangeres i es concentren especialment als barris amb rendes més altes i més atractius, principalment al districte de Ciutat Vella.
Augmenta l'oferta immobiliària
Malgrat que la percepció general és que Barcelona ha patit una pèrdua d’oferta activa d’accés a l’habitatge, segons detalla l'estudi, la realitat és que la ciutat porta creixent en la seva oferta de mercat des de fa cinc anys. El 2015 existien al mercat 105.152 habitatges i el 2016 la xifra va créixer fins els106.855.
Oferta d’habitatges d’ús turístic a la ciutat de Barcelona
L’equip de treball d’inAtlas que ha realitzat l’estudi ha inventariat un total de 13.555 habitatges d’ús turístic a la ciutat de Barcelona l’any 2016, xifra que representa un 1,64% del total del parc d'habitatge de la ciutat de Barcelona, que s’estima en 825.000.
L'estudi s'ha presentat en el marc de la sessió de debat “Economia, Urbanisme i Sociologia dels Apartaments Turístics”, que ha tingut lloc aquest dimarts al Cercle d’Economia. A la jornada han participat a més d'Enrique Alcántara, president d'APARTUR i Luis Falcón, cofundador d’InAtlas, l'economista Gonzalo Bernardos, el director general de Cushman & Wakefield, Oriol Barrachina i el director general de l'Institut Cerdà, Carles Cabrera. El debat ha estat moderat pel periodista Albert Closas.
Impacte econòmic d'APARTUR a BCN
APARTUR agrupa a unes 248 empreses i professionals barcelonins, d’habitatges d’ús turístic, i representa la major oferta legalitzada d’aquesta modalitat d’allotjament a la província de Barcelona, amb un 83% dels apartaments amb llicència.
L’oferta dels habitatges d’ús turístic d’APARTUR –legal i regulada– significa un impacte econòmic directe i indirecte per a la província de Barcelona d’uns 860 milions d’euros, dels quals 250 milions corresponen a l’allotjament (impacte directe) i uns altres 610 milions a la despesa que els turistes fan en menjar, compres, transport i activitats. En concret, un 32% d’aquest impacte indirecte correspon a comerç de proximitat (inclosos restaurants), un 34% a la resta del comerç i un altre 34% a activitats i transport. (Font: Estudi de Vivendes de Lloguer Vacacional encarregat per Fevitur, realitzat per Esade amb la col·laboració de Salvetti & Llombart).
D’altra banda, la generació d’ocupació directa que representen els 7.000 habitatges d’APARTUR és de 2.100 llocs de treball, mentre que l’ocupació indirecta es situa en uns 5.000 addicionals.
L’associació considera que l’habitatge d’ús turístic contribueix a un model de turisme no massiu, amb una clientela que busca un coneixement profund de l’entorn i difon una imatge de proximitat real de Barcelona als països d’origen. Amb una ocupació mitjana als seus habitatges del 70%, treballa també per combatre la il·legalitat en el sector de l’allotjament turístic, dins d’una comissió integrada per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, el Consell Comarcal del Barcelonès i els gremis hoteler i d’albergs.