Els HUTs de Barcelona tanquen el 2019 amb un 81,73% d’ocupació i recuperen nivells de 2017

La patronal espera que el 2020 sigui l’any d’un nou PEUAT i que estigui consensuat amb els operadors, 05/02/2020

El sector dels habitatges d’ús turístics de Barcelona ha tancat el 2019 amb dades positives. L’ocupació mitjana dels allotjaments s’enfila fins al 81,37%, més de tres punts per sobre que l’any anterior (77,95%) i situant-se ja a nivells de 2017. El sector confirma la seva recuperació després d’un 2018 dolent, tant pel que fa a l’ocupació com als preus, que també s’han incrementat un 4,5% de mitjana.

L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) fa un balanç positiu de l’exercici però evita el triomfalisme. De fet, des de la patronal s’apunten tres elements de risc potencial per al sector, com les conseqüències que pugui tenir per al turisme britànic la materialització del Brèxit, la crisi del coronavirus i, sobretot, la implantació del nou recàrrec a la taxa turística que inclouen els pressupostos de la Generalitat que s’han d’aprovar en els pròxims mesos.

Segons es desprèn de les dades de l’Observatori de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, quan entri en vigor el nou gravamen, Barcelona haurà multiplicat per deu la taxa dels habitatges d’ús turístic en només tres anys, passant dels 0,65 euros del 2016 als 6,25 euros. “Quin impost del món es multiplica per deu en tres anys?”, es lamenta Alcántara. Aquesta xifra, a més, suposa un 14,18% del preu mig per pernoctació, que s’agreujaria de forma considerable durant la temporada baixa. * veure document annex

En aquest sentit, el president de la patronal insisteix que la primera prioritat de les administracions per regular el sector ha de ser perseguir els allotjaments il·legals i no castigar fiscalment els que operen pagant impostos: “Mentre hi hagi allotjaments il·legals, pujar impostos resta competitivitat als allotjaments legals”.

Finalment, la patronal afronta el 2020 sabent que aquest serà l’any del nou Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), després del fracàs de l’anterior redactat. APARTUR fa una crida a l’Ajuntament perquè estengui la mà al sector i pugui col·laborar en la seva elaboració. “Tots volem el millor per a la ciutat i només anant plegats es pot vetllar pel benefici comú”, ha sentenciat el president de la patronal.

 

Members area