Primer informe de l'impacte econòmic dels apartaments turístics en l'economia de Barcelona

Nota de Premsa, 17/04/2008

Els apartaments turístics representen un 11% de l’oferta de places d’allotjament de Barcelona. Amb unes pernoctacions estimades de l’ordre de 1.900.000 al 2007, el sector ha aportat  266 milions d’euros a la Ciutat

El perfil de clients és majoritàriament un turisme familiar, que pernocta a la ciutat una mitjana de 4 dies i són aquelles nacionalitats que mes despesa fan: turistes francesos, anglesos, nord-americans i alemanys

Barcelona, 17 d’abril de 2008 . L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), ha presentat un estudi sobre l’impacte econòmic i social dels apartaments turístics a la ciutat de Barcelona. L’Estudi, elaborat per l’empresa Magma Turismo. L’estudi es fa ressò del que representa el sector com a font d’ingressos per la ciutat.  

L’informe reflexa l’important i positiu impacte econòmic i social dels apartaments turístics per la ciutat comtal. La facturació estimada dels apartaments turístics a Barcelona durant el 2007, en base al parc dels 2.500 apartaments reglats censats per la Generalitat al 2007, va ser de 76, 5 milions d’euros. Les contribucions directes, indirectes i induïdes permeten estimar un impacte econòmic per la ciutat de 266 milions d’euros. 

L’oferta de places del sector, amb una densitat comparable a la de Ciutats com Paris o Berlin, ja representa un total d’un 11% de la capacitat total de la Ciutat. 

Del costat de la demanda, destaca que el sector va aportar a la ciutat de Barcelona durant el 2007 un total 1.900.000 pernoctacions, el 12,56% del total de pernoctacions que va rebre la ciutat. Els clients d’aquest tipus d’allotjament turístics solen passar una mitjana de 3,95 dies a  la ciutat, 1,98 dies més que el turista que acostuma a allotjar-se als hotels. La despesa i per tant la contribució a l’economia de Barcelona dels clients de l’apartament turístic supera clarament la despesa d’un turista que s’allotja en hotel, i beneficia de forma directa mes sectors econòmics. La demanda principal del sector són els turistes francesos, anglesos, nord-americans i alemanys i tots ells estan entre les 5 nacionalitats que realitzen una despesa més alta amb targeta de crèdit a Barcelona. 

De mitjana, la despesa en concepte d’allotjament en apartament turístic és de 40 euros per persona i dia i la despesa fora de l’apartament es situaria en 53,33 euros. Si es té en compte que la mitja de clients per reserva és de 3,2 persones per apartament i estada, la despesa directe total realitzada per estada en apartament turístic de Barcelona puja a un total de 1.187, 06 euros. 

Apartur aglutina al voltant de 95 empreses gestores d’apartaments turístics que contribueixen a l’economia d’un mínim de 3.475 famílies. De forma directa a 466 famílies. De forma indirecta – proveïdors- són unes 598 i de forma induïda s’estima que serien unes altres 511 famílies. En total, parlem d’unes 1.575 famílies que de forma directa o indirecta treballen pel sector dels apartaments turístics i del voltant de 1.900 famílies propietàries.  S

Segons ha destacat Franck Granados, portaveu i vicepresident de l’associació Apartur: “els apartaments turístics han contribuït a la dispersió de la càrrega turística del centre de Barcelona i beneficien a barris que fins ara havien participat menys en el turisme com Sants, Les Corts, Sant Martí o Gràcia”.  

Members area